Van der Pek, geschiedenis van de Van der Pekbuurt

Van der Pekbuurt
Een plan voor een deel van de Buiksloterham

Aan het begin van de twintigste eeuw lag er “goedkope grond aan de Overkant van het IJ.” Hier kon de gemeente woningen met betaalbare huren bouwen voor arbeiders. Arie Keppler, de eerste directeur van het Gemeentelijke Woningbedrijf, ontwierp samen met architect J.E. van der Pek een plan voor een deel van de Buiksloterham. Het ging om het gebied ten westen van het Groot Noordhollandsch Kanaal. Het werk werd in familieverband voorbereid. Louise Went, echtgenote van de architect, bedacht de interieurs.

Van der Pekbuurt


Van der Pekbuurt
Een plan voor een deel van de Buiksloterham

Aan het begin van de twintigste eeuw lag er “goedkope grond aan de Overkant van het IJ.” Hier kon de gemeente woningen met betaalbare huren bouwen voor arbeiders. Arie Keppler, de eerste directeur van het Gemeentelijke Woningbedrijf, ontwierp samen met architect J.E. van der Pek een plan voor een deel van de Buiksloterham. Het ging om het gebied ten westen van het Groot Noordhollandsch Kanaal. Het werk werd in familieverband voorbereid. Louise Went, echtgenote van de architect, bedacht de interieurs.

Van der Pekbuurt

De nieuwe buurt kreeg al bij het slaan van de eerste paal de naam ‘Van der Pekbuurt’. De nieuwe woningen losten niet alleen een deel van het krottenprobleem in de Jordaan op: ook hoge ambtenaren trokken over het IJ naar die nieuwe huizen met veel frisse lucht. De sociaal-democratische voorman Koos Vorrink woonde ook in de Van der Pekbuurt.
Er kwamen een postkantoor en filialen van grote winkelbedrijven in de Van der Pekstraat. Toen de Hagedoornweg gereed kwam, begon een strijd om de hegemonie als winkelpromende tussen de Hagedoornweg en de Van der Pekstraat. De Hagedoornweg heeft die strijd uiteindelijk gewonnen. Deze straat had brede trottoirs, waarop zich al spoedig een soort huwelijksmarkt ontwikkelde. Alles wat jong was in dit prille Noord, trok hier direct naar
toe.

meer lezen over de geschiedenis van der Pekbuurt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *