PVDA raadslid “Tegen sloop in de Van der Pekbuurt”

Beste mensen, het gaat goed met het idee dat sloop een fout is die niet meer te herstellen is.
Sloop is een slecht idee en al helemaal geen goed begin om op deze manier aan de wijk te werken! Zie de website van de PvdA Amsterdam: raadslid Mulder zet zich erg voor ons in:


Beste mensen, het gaat goed met het idee dat sloop een fout is die niet meer te herstellen is.
Sloop is een slecht idee en al helemaal geen goed begin om op deze manier aan de wijk te werken! Zie de website van de PvdA Amsterdam: raadslid Mulder zet zich erg voor ons in:

Woningbouwvereniging Ymere is van plan om een woonblok te slopen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord. Daar zijn wij tegen. Het gaat om de verkeerde gebouwen en daarnaast is nog geen besluit genomen over de uiteindelijke aanpak van de Van der Pek buurt. Ymere ziet het als een ‘proef’ met sloop, maar het gaat om een definitieve en onomkeerbare stap. De gebouwen zullen nooit meer terugkomen.

Wethouder Freek Ossel gaat naar aanleiding van vragen van mij Ymere verzoeken de sloop minstens een maand uit te stellen voor overleg.

We staan bepaald niet alleen in ons verzet. Natuurlijk steunen we op de eerste plaats de bewoners van de Van der Pekbuurt, die zich grote zorgen maken over de sloopplannen van Ymere. We trekken samen op met de PvdA in Amsterdam-Noord. Eerder heeft Marianne Ringma (PvdA) in de stadsdeelraad Noord een motie aangenomen gekregen dat het stadsdeel geen medewerking aan sloop verleent als het gezaghebbende Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) het daar niet mee eens is.

En wat blijkt? In een officieel advies dat deze week openbaar werd laat BMA weten dat de Van der Pekbuurt te waardevol is om te slopen vanwege financiële redenen. Bij dit alles komt dat de hele buurt op de nominatie staat om uitgeroepen te worden tot Rijksmonument.

Snelle actie nodig
Maar dat is de buurt dus nog niet. Het probleem: volgens de regels hoeft Ymere geen vergunning aan te vragen voor de sloop maar volstaat alleen een sloopmelding. In principe kan Ymere vandaag gewoon beginnen. Snelheid is dus geboden.

Daarom heb ik samen met mijn collega’s Hans Weevers en Martin Verbeet een actualiteit aangekondigd voor de vergadering van de commissie Wonen. De regelgeving is recent veranderd. Welke delen van de stad zijn nog meer vogelvrij en kunnen zonder vergunning worden gesloopt? Uit de antwoorden op schriftelijke vragen van Marianne Ringma blijkt dat zelfs een beschermd stadsgezicht niet voldoende is om sloop tegen te gaan.

De tussen 1920 en 1930 gebouwde woonblokken in de Van der Pekbuurt vormen één geheel. Architect Jan Ernst van der Pek vond de woningnood aan het begin van de 20e eeuw een doorn in het oog. Samen met zijn vriend Arie Keppler, directeur van de toenmalige Woningdienst, ontwierp hij zijn buurt in de Buiksloterham, die nadien naar Van der Pek vernoemd werd. Het Bureau Monumenten en Archeologie vindt vanwege de doelstelling van Van der Pek dat nu niet zomaar een paar woonblokken gesloopt kunnen worden. Daar sluiten wij ons bij aan.

Wethouder Ossel wil nu om tafel met Ymere om te overleggen over de gerezen bezwaren. Dat is goed nieuws. Nu zien of Ymere daar gehoor aan geeft.

http://www.pvdaamsterdam.nl/algemeen/2012/09/tegen-sloop-in-de-van-der-pekbuurt/

Michiel Mulder is sinds 2006 lid van de gemeenteraad van Amsterdam. Hij studeerde economie en werkt als onderzoeker bij het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.
Michiel is woordvoerder Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Openbare Ruimte en Groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *