Gedwongen verhuizen uit Gele Cluster?

Afgelopen maandag, 6 november, ontving ik bewoonster Aicha uit het Gele Cluster op mijn spreekuur. Zij had plotseling vorige week van Ymere te horen gekregen dat ze met haar gezin (man, twee kinderen, twee katten) half december verhuisd moest zijn.

Terwijl Ymere eerder beloofd had dat ze met stadsvernieuwingsurgentie een jaar de tijd zou hebben om te zoeken. De urgentie had het gezin op 20 februari ontvangen. Bij het zoeken zou de familie door een woonmakelaar van Ymere worden bijgestaan, maar die was pas de afgelopen twee weken te hulp geschoten.

Van stel op sprong moest Aicha uit haar huis. Ze kon kiezen: of op dinsdag 7 november een huis bij het Buikslotermeerplein accepteren, dat een kamer minder had dan ze wil. Dit zou als gevolg hebben dat haar kinderen de rest van hun jeugd hun slaapkamer zouden moeten delen. Of verhuizen naar een wisselwoning, waardoor ze na de renovatie gedwongen zou moeten terugkeren naar haar oude huis. En dat wilde ze niet. Ze wil een frisse start in een nieuwe buurt. Bovendien was de status van de bajonetkamer in haar oude huis onduidelijk. De ene keer zegt Ymere dat die kamer er bij terugkeer voor de bewoners op de begane grond nog is. De andere keer niet. Dus haar huis werd mogelijk zelfs kleiner.

Emotioneel en in wanhoop had ze zich tot een buurvrouw gewend, die haar naar mij doorverwees. Ik mailde direct naar Ymere en !Woon, met de vraag of ze in actie konden komen. Uiteindelijk kon Aicha afgelopen maandag aan het einde van de middag samen met mij op het spreekuur van Ymere terecht, waar projectleider renovatie Michelle Oudhuis haar beloofde, dat ze natúurlijk tot 20 februari mocht zoeken. Opgelucht vertrok Aicha naar huis. Ze kan zich nu met man en kinderen iets rustiger op een nieuwe woning oriënteren, wat immers een keuze voor de komende twintig, tot 25 jaar zal zijn.

Spreekuur van Huurdersvereniging Van der Pekbuurt elke eerste maandag van de maand van 12:30 tot 14:00 op Meidoornplein 40 (kantoortje van Ymere, rechts van de ingang)