Huisje, boompje, rat, muis, tochtstripje, schimmel, vocht, boem (balkon valt naar beneden): de staat van sociale huur in Amsterdam

Maandag 25 september 2023 was een vertegenwoordiging van de Huurdersvereniging Van der Pekbuurt aanwezig in De Balie bij de ‘Live Journalism’ avond van AT5 en Het Parool.

Debat en rondetafelgesprekken

Het programma begon met een debat tussen Marly Zevenhek, de bewoner die onlangs een 5 jaar lange strijd heeft gewonnen van Ymere om haar woning van het gas af te mogen halen, en twee raadsleden; Myron von Gerhardt van VVD Amsterdam en Lian Heinhuis van PVDA Amsterdam.

Na het debat waren er aan de negen rondetafelgesprekken met per gesprek ongeveer 9 personen en een journalist van AT5 of Het Parool over de onderwerpen die in de sociale huursector spelen.

De bedoeling is dat uit de rondetafelgesprekken ideeën voor journalistieke verhalen komen. Tevens dienen de gespreken als inspiratie voor een toneelstuk dat op 22 januari 2024 gespeeld wordt.

 

Tegenwerking van Ymere en raadsleden die niets weten

Bij het debat was de zaak van Marly veelzeggend qua tegenwerking van Ymere. Maar ook tamelijk uniek, de meeste bewoners wonen niet in een woning met energielabel A of willen/kunnen op eigen kosten al dan niet met subsidie de woning van het gas afhalen.

Wat vooral opviel was dat de raadsleden niet goed lijken te weten wat er speelt. Wel positief was het idee van Lian Heinhuis van de PvdA om enkelglas als een gebrek aan een woning aan te merken, zodat een huurder bij de Huurcommissie huurkorting kan afdwingen.

Bij een van de negen rondetafelgesprekken zat een bewoner uit de Van der Pekbuurt aan tafel met de sponsor van de avond, drie vertegenwoordigers van woningcorporaties (o.a. Alliantie), de technisch adviseur die Marly had bijgestaan, een jurist die bewoners met problemen bijstaat en de regisseur van het toneelstuk. Een andere bewoner uit de Van der Pekbuurt zat elders aan tafel.

  

Een half uur voor de problemen in de sociale huur?

Aan tafel met de sponsor, Alliantie en de technisch adviseur is geprobeerd zoveel mogelijk onderwerpen die in de sociale huur spelen te bespreken. Zoals bijvoorbeeld het feit dat bewoners in huizen wonen met achterstallig onderhoud en zo weinig vertrouwen in Ymere hebben dat ze geen gebreken meer melden, omdat Ymere toch nauwelijks actie onderneemt. Maar ook e opstelling van Ymere als een vastgoedbeheerder, die alles uitbesteedt aan onderaannemers, en het daaraan gekoppelde gebrek aan controle.

Ook is ter sprake gekomen dat het warmtenet niet duurzaam is en ook niet toekomstbestendig. De technisch adviseur van Marly bevestigde dit. Gezien de monopolypositie van Vattenfall en de vaste lasten is het warmtenet ook nog eens veel te duur voor bewoners van sociale huur. Tijdens de gesprekken is ook ter sprake gekomen dat er een ombudsman-achtig orgaan nodig is, waar bewoners terecht kunnen als er niet naar ze geluisterd wordt door een woningcorporatie.

Het is niet eenvoudig om alles wat er speelt in een gesprek van een half uur met 9 andere mensen te schetsen. De journalist vroeg: Wat is nu het meest belangrijke wat er mis gaat? Tja waar te beginnen? Daarbij komt dat de tafelgenoten van woningcorporaties vol begrip waren over alle klachten, maar vervolgens erop wezen dat het voor hen ook niet makkelijk is. Volgens de corporaties wordt hun optreden belemmerd door regelgeving van de centrale overheid en de gemeente Amsterdam. Het voorbeeld van het warmtenet in de Molenwijk haalde dat argument helemaal onderuit.

 

Molenwijk wil geen warmtenet, zeker niet van Vattenfall, woningcorporatie wel

De vertegenwoordiger van de Alliantie vertelde dat in de Molenwijk in Noord aangeboden was om de vaste lasten van warmtenet voor de komende 30 jaar af te kopen. Dus die kosten zouden de bewoners dan niet hebben. Maar toch haalde het voorstel om warmtenet aan te leggen de stem van 70% van de bewoners niet. Vooral vanwege vragen over de duurzaamheid en de monopolypositie van Vattenfall.

Aan het eind van het rondetafelgesprek werd aan iedereen gevraagd om contactgegevens achter te laten. Dus misschien willen de journalisten meer willen weten over de Van der Pekbuurt en geïnteresseerd zijn in het verhaal en klachten van de bewoners.

 

 

Na 5 lange jaren dan eindelijk een uitslag: Marly heeft gewonnen