Grote kans op gezondheidsklachten bij wonen in huizen van Ymere

38% van de huurders in de buurt geeft aan ziek te worden van de woning. Dat is een hoog percentage voor bewoners in Amsterdam. De huurders geven aan dat zij last hebben van ademhalingsproblemen (astma, piepende ademhaling, benauwdheid), constante verkoudheid, langdurige aanhoudende griep, hoesten, zware hoofdpijn, vermoeidheid, allergische reacties, bloedende neuzen, spier- en gewrichtspijnen en andere klachten die duidelijk wijzen op de gevolgen van langdurige blootstelling aan schimmel, vocht en ongedierte.

Gezondheidsklachten hoofdstuk uit het rapport kwaliteit van de sociale huurwoningen van woningcorporatie Ymere in het noordelijk deel van de Van der Pekbuurt

 

1.1 Heeft u gezondheidsklachten waarvan u denkt dat die komen door de kwaliteit van uw huis

De huurders in de Van der Pekbuurt is naast alle informatie over schimmel, vocht, ongedierte, kieren (isolatie) en verwarming gevraagd naar gezondheidsklachten. Op de vraag ‘heeft u gezondheidsklachten waarvan u denkt dat die komen door de kwaliteit van uw huis’ hebben 119 respondenten bevestigend geantwoord, 155 bewoners negatief, tien bewoners weten het niet en dertig bewoners hebben niet specifiek een antwoord gegeven. Er is niet gevraagd naar doktersverklaringen en andere bewijsstukken die eventueel de gezondheidsklachten ondersteunen, maar 119 huurders in het centrum van Amsterdam geven aan dat zij gezondheidsklachten hebben door de kwaliteit van hun huis, dat is nogal wat.

38% van de huurders in de Van der Pekbuurt zeggen dus dat zij ziek worden van hun huis en dat blijkbaar woningcorporatie en overheid die laten bestaan. De huurders klagen over ademhalingsproblemen (astma, piepende ademhaling, benauwdheid), constante verkoudheid, langdurige aanhoudende griep, hoesten, zware hoofdpijn, vermoeidheid, allergische reacties, bloedende neuzen, spier- en gewrichtspijnen en andere klachten die duidelijk wijzen op de gevolgen van langdurige blootstelling aan schimmel, vocht en ongedierte.

 

1.2 Gezondheidsklachten van huurders in de Van der Pekbuurt komen overeen met symptomen die het RIVM beschrijft

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) schrijft in de publicatie ‘Schimmel- en vochtproblemen in woningen’ van november 2018 dat een vochtig huis bijdraagt aan het feit dat bewoners last hebben van “keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn treden de klachten vaker op en kunnen ze heftiger zijn.” Dit zijn precies de symptomen die huurders in de buurt benoemen als zij het hebben over gezondheidsklachten in verband met de kwaliteit van hun woning.

Dit zijn ook de klachten die al genoemd zijn in de hoofdstukken over schimmel, vocht, ongedierte, kieren en verwarming. Daar is beschreven dat de zwarte schimmel in de woningen in de Van der Pekbuurt, de Stachybotrys Chartarum, de gezondheid kan schaden. Bij de symptomen gaat het om ademhalingsproblemen, allergische reacties, zenuwpijn, vermoeidheid en andere gezondheidsrisico’s. Er wordt gewezen op de risico’s voor kinderen, ouderen en kwetsbaren. Ook is het gewezen op de symptomen die kunnen voorkomen bij veel ongedierte in woningen zoals hoofdpijn, buikkramp, misselijkheid, hoesten, spier- en gewrichtspijn, huiduitslag, pijn op de borst en koorts.

De respondenten die bevestigend antwoorden op de vraag of zij gezondheidsklachten hebben door de kwaliteit van de woning geven allemaal klachten aan die zowel in de overheidsliteratuur (bijvoorbeeld het RIVM) als in de wetenschappelijke publicaties worden genoemd als het gaat over schimmel, vocht en ongedierte. Dat meer dan een derde van de respondenten ziek worden van hun huis zou voor de gemeente Amsterdam en woningcorporatie Ymere reden moeten zijn om in actie te komen. De kwaliteit van de woning is zo slecht dat het een gezondheidsprobleem is geworden.

Huurder 37: Onze baby heeft veel last van haar longen.
Huurder 159: Ik ben longpatiënt. De vocht en de tocht verergeren mijn klachten.
Huurder 214: Huurder heef veel last van gewrichtspijnen door de tochtige woning.
Huurder 133: Ik heb last van bronchitis. Die is erger geworden door het vochtige huis.
Huurder 102: Bewoner klaagt over verkoudheid en allergie door de vochtige woning.
Huurder 62: Wij zijn vaak ziek en hebben hoofdpijn. Een van mijn kinderen heeft eczeem. Ook is het huis heel koud.
Huurder 232: De bewoner heeft astma, de dochter des huizes slaapt veel slechter sinds er eens ‘s nachts muizen over haar gezicht liepen. 
Huurder 160: Bewoner is longpatiënt en ondervindt veel last van schimmel, vocht en tocht in het huis.
Huurder 59: Wij hebben veel last van hoofdpijn. Naar huisarts geweest. Mijn kind hebben astma.
Huurder 139: Bewoner heeft een jong kindjes dat leidt aan astma door het huis.
Huurder 122: Huurder geeft aan dat ze veel hoofdpijn heeft en vaak een bloedneus. Dat komt door de schimmel.
Huurder 69: Ik heb veel last van luchtweginfecties en spierpijn
Huurder 171: Bewoner is astmatisch. Het huis is ongeschikt voor de huurder.
Huurder 106: Door vocht en schimmel hebben de kinderen last van astma.
Huurder 198: Heeft door het huis veel last van griep en verkoudheid.
Huurder 73: Huurder is constant verkouden en heeft door de kou constant last van de artrose.
Huurder 176: Ik heb zelf last van migraine en hoestbuien. Mijn kinderen van luchtweginfecties en hoofdpijn.
Huurder 251: Huurder geeft aan dat de kinderen last hebben van astma
Huurder 91: Beide bewoners hebben door de woning last van astma.
Huurder 151: Bewoner heeft veel last van hoofdpijn, astma en allergieën.
Huurder 216: Doordat alles vochtig is heeft bewoner veel last van verkoudheid en astma.

Bijlagen gezondheidsklachten hoofdstuk uit het rapport kwaliteit van de sociale huurwoningen van woningcorporatie Ymere in het noordelijk deel van de Van der Pekbuurt

Het volledige rapport kwaliteit van de sociale huurwoningen van woningcorporatie Ymere in het noordelijk deel van de Van der Pekbuurt