De wijk is met liefde gebouwd, maar wordt niet met liefde onderhouden door Ymere; Renovatie van het gele blok, een hele strijd!

Even over het beginnen, hoe is de renovatie van het gele blok gestart?

Nou niet heel soepel. Ymere, onze verhuurder, wilde in 2020 eerst alle plannen op de lange baan schuiven en geen geld in de renovatie steken. Wij waren daar klaar mee en hebben daarover bij de gemeente met succes tegen de protesteert. Ymere moet dus aan de slag.

Dus uiteindelijk kwam Ymere aan tafel, ging het toen soepel?

Ook niet helemaal. Ze zijn wettelijk verplicht om met huurders in gesprek te gaan over de renovatie. Het is natuurlijk goed als huurders zichzelf ook organiseren, bijvoorbeeld via de Huurdersvereniging, je staat dan gewoon sterker. Voor de renovatie is een goed plan nodig en als er meer huurders betrokken zijn wordt het plan beter.

Hoe lang duurt de voorbereiding van de renovatie?

Bij het gele blok maakten we een valse start omdat Ymere niet wilde bewegen. Daarna duurde het grofweg een jaar. Punt is wel dat ze begonnen om te zeggen we hebben het geld niet. Zij zeggen dat ze 200 miljoen euro nodig hebben voor de renovatie van de Van der Pekbuurt en volgens Ymere is dat geld er niet. Daarvan hebben we gezegd, wat is er dan met onze huur, huurverhoging en alle subsidie gebeurd. Dat blijft vaag. Ze zijn nu wel begonnen, alleen zijn ze wel gaan beknibbelen op de kosten wat betekent dat we extra moeten opletten of de renovatie wel goed verloopt.

 

En wat betekent het overleg voor de huurders?

Ymere is betrokken bij de gesprekken, maar de huurders zijn belangrijker. Vier of vijf actieve huurders is genoeg. In het gele blok bestond het huurderscomité uit alleen maar vrouwen. Er was wat gedoe, maar dat heb je altijd. Het kost je ongeveer een keer per maand overleg, maar dat zal waarschijnlijk voor de andere blokken minder worden. Het comité is ook bij iedereen aan de deur geweest om te vragen wat ze van de plannen vonden.

 

Waarom wordt het minder en misschien wel leuk werk?

Er ligt nu een algemeen plan en daar kun je bij de volgende blokken op bouwen. Op delen kun je afwijken, andere delen kun je verdiepen zoals bijvoorbeeld de isolatie, de indeling, de architectuur, het behoud van authentieke onderdeel van de bouw, de tuinen, maar ook sociale zaken zoals ouderen in de buurt die je niet zomaar eindeloos kan verhuizen etc.

 

Was iedereen akkoord met het plan voor het gele blok?

Niet iedereen, in het begin 70% uiteindelijk 85%. Sommige mensen waren moeilijk te bereiken, deels taalproblemen, deels onwil, en deels ook tegen de plannen. Ik denk dat 5% niets wilde omdat ze vonden dat ze in een goed huis woonden.

 

Wat zijn positieve punten aan de uitkomst?

Wat positief is, is dat Ymere nu eindelijk is begonnen. Ook dat de huurders betrokken zijn en gehoord worden bij de renovatie. Ook hebben ze toegezegd bij de eerste renovatieblokken geen huurwoningen te gaan verkopen. Wij gaan uit van de eerste honderden, dat is meer dan de tweehonderd waar Ymere het nu in de krant over heeft. Dus we moeten wel opletten dat ze niet gaan verkopen want dan wordt het een verdienmodel en wij vinden dat ze naar de huizen moeten kijken en de huurders serieus moeten nemen. Hoe krijg je het tuindorp naar de 22ste eeuw. Wat we ook voor elkaar gekregen hebben is dat mensen terugkomen met de huur van voor de renovatie.

 

Nog iets positiefs?

Jazeker, dat gaat over de stadsverwarming. Daar zitten we niet aan vast, want in de onderhandelingen hebben we voor elkaar gekregen dat bij nieuwe inzichten, ontwikkelingen etc. we van die stadsverwarming kunnen afwijken. Dat heeft Ymere opgeschreven. We moeten zien hoe dat uitpakt in de praktijk.

 

En nog meer positiefs?

Helaas niet, dit is het wel. Hoewel, misschien toch nog iets positiefs over het overleg. Wij wilden dat er iemand van de gemeente bij zat omdat we geen vertrouwen hebben in Ymere. Dat is Robert Kok, senior-beleidsmedewerker van de gemeente Amsterdam, geworden. Bij het paarse blok zit die er niet meer bij, ik weet eigenlijk niet waarom.

 

En natuurlijk de negatieve punten?

Wat belangrijk is om alles goed te laten vastleggen. Dat klinkt misschien niet als heel belangrijk, maar bij Ymere verandert er constant wat. Als Huurdersvereniging onderhandelen wij nu al het vijfde team van Ymere. Zij rouleren constant en het lijkt soms of je weer terug bij af bent. Je moet dus niet alleen goed opletten of alles goed wordt opgeschreven, maar ook hoe en dat is vermoeiend.

 

Laat Ymere ons in het lawaai en in de kou zitten?

Nou je kunt wel zeggen dat Ymere niet ambitieus genoeg is als het gaat over zowel geluidsisolatie tussen de woningen en isolatie tegen de kou voor de buitenmuren. Dat is eigenlijk wel vreemd natuurlijk als je gaat renoveren. Ze benaderen de isolatie erg conservatief, misschien wel heel ouderwets, dikke muren van 17 centimeter, eigenlijk niet meer van deze tijd zeker bij kleine woningen. Weinig innovatief.

 

En de renovatie voor de stadsverwarming kan negatief uitpakken?

Hoewel we voor de toekomst afwijken van de stadsverwarming hebben gewonnen is dat voor het gele blok zeker voor mensen op de begane grond een domper. Het is namelijk zo dat je een soort telefooncel in je huis krijgt. Je bovenburen hebben daar geen last van, maar jij wel en daardoor krijg je een kleiner huis en een slechte indeling. In de volgende blokken zoals het paarse blok gaan ze dat wel tegen de muur doen in het gele blok is het midden in je huis.

 

Ander negatief punt?

Misschien wel helaas voor het gele blok, maar wij zijn een soort proefkonijnen geworden, maar dat kan de rest van de buurt wel helpen. Het praten met Ymere was heel abstract, ze wilden eigenlijk niet. Dus op een gegeven moment zijn we akkoord gegaan en nu zijn er concrete resultaten en kunnen toekomstige blokken zeggen: “Ho ho zo willen we dat niet!”

 

Advies_voorkeursscenario_HV2022

gekwalificeerd advies gele blokken van der pek