Grote twijfels bij de kwaliteit van de renovatie van de woningen van het gele cluster; Bezichtiging Startblok Hagedoornweg.

In de Hagedoornstraat is een begin gemaakt van de renovatie van het Noordelijke deel, gele cluster. Gekozen is om in een kleiner bouwblok in 8 woningen verschillende manieren te onderzoeken hoe de renovatie passend is voor de bouw uit 1920. Het is moeilijk te begrijpen hoe woningen met deze indeling en kwaliteit van renovatie weer voor tientallen jaren woongenot moeten gaan zorgen.

Bezichtiging Startblok

Op 14 juni 2023 was er een bezichtiging van het Startblok aan de Hagedoornweg. Er waren een paar bewoners uit de Projectcommissie voor het Paarse blok, een bewoner uit het Gele blok, twee vertegenwoordigers van !Woon die de PC’s Geel en Paars begeleiden en drie leden van de HV. En een viertal medewerkers van Ymere.

Het blok hoort bij het Gele cluster en moet als voorbeeld gelden voor de andere woningen in het Gele cluster en voor de andere woningen die over de komende jaren in het noordelijke deel van de Van der Pekbuurt worden gerenoveerd.

De acht woningen zijn zoals gezegd een proefblok. De verwachting was dat er verschillende indelingen die mogelijk zijn, zouden worden getoond. Maar het was niet helemaal duidelijk wat de verschillen waren. Volgens de aanwezigen die bekend waren met de plannen voor de Gele blokken zag het er in de praktijk anders uit. Muren waren breder en doorgangen smaller. In sommige gevallen smaller dan wettelijk is toegestaan. Dat was opmerkelijk.

 

Halve isolatie en nog steeds gehorig

Ook werden er fouten bij de isolatie van de woningen geconstateerd. Zoals isolatie die halverwege de zoldermuur boven het verlaagde plafond ophield, en een laagje steenwol op een muur tussen buren die nog maar een enkele steen dik was, omdat er twee schoorstenen waren verwijderd.

De architect en de aannemer hebben de opdracht van Ymere gekregen om zoveel mogelijk van het oude huis te behouden. Dit is anders dan bij de renovatie in het zuidelijk deel, daar is de hele binnenkant van de woning gestript en opnieuw gebouwd. In het proefblok waren de trappen en de vloeren behouden. In een paar woningen was de bajonetslaapkamer voor de begane grond behouden. Mogelijk daardoor was het de architect (die door de aannemer geleverd wordt) niet heel goed gelukt om een rustige, vloeiende indeling te maken. Er waren veel hokjes en nissen en ruimtetjes.

De woningen zijn nog niet volledige afgewerkt, maar het viel de bewoners op dat de oude vloeren en trappen de woningen gehorig maakten. Terwijl de gehorigheid van woningen juist een belangrijke klacht is die bewoners graag opgelost zien in een gerenoveerde woning.

 

Zijn de woningen wel gerenoveerd?

De bezoekers aan de schouw van het proefblok aan de Hagedoornweg noteerden dus de technische problemen en de vrees dat het behoud van de oude trappen en vloeren tot veel geluidsoverlast en energieverlies gaat leiden. Maar mensen hadden ook gewoon moeite om zich voor te stellen hoe ze prettig zouden kunnen wonen in de gerenoveerde huizen: waar laat ik mijn bank en mijn tv voor een zithoek. Waarom is het zo ver lopen van de keuken naar een eetkamer? Waarom is de douche zo groot, en de slaapkamer daardoor zo klein? Waarom is de deur naar de wc in de keuken?

Het was moeilijk te begrijpen hoe woningen met deze indeling en kwaliteit van renovatie weer voor tientallen jaren woongenot moeten gaan zorgen.