Informatieavond renovatie lichtgroene/donkerblauwe blok

Maandag 10 juli 2023 was er een informatieavond over de aanstaande renovatie van het lichtgroene en donkerblauwe blok door Ymere in de Tolhuistuin.

Start renovatie volgens Ymere: Lichtgroene blok oktober 2025, donkerblauwe blok eind 2026

Ymere zegt dat het schema van de renovatie (in elk geval voor de twee genoemde blokken) iets is versneld. Het lichtgroene blok (deel Heimansweg, Jac. P. Thijsseplein, Silenestraat, Sleutelbloemstraat en Van der Pekstraat) zal oktober 2025 gerenoveerd worden en het donkerblauwe blok (deel Jac. P. Thijsseplein, Jasmijnstraat, Heimansweg, Meidoornplein, Meidoornweg en Sleutelbloemstraat) eind 2026. Dat zijn in totaal ongeveer 200 woningen.

 

Wanneer behoud je je huurprijs, doorschuiven of naar elders in Amsterdam

Je kunt naar je huidige huis terug, of binnen de buurt naar een ander gerenoveerd huis doorschuiven. In het tweede geval behoud je je huurprijs, maar er wordt wel gekeken of het huis nog passend is. Dus in je eentje naar een andere eengezinswoning doorschuiven, kan niet. En als jij (en je huisgenoten) inmiddels meer dan de inkomensgrens voor een sociale huurwoning verdiend, dan behoud je je huurprijs alleen als je teruggaat naar je huidige woning. Wil je doorschuiven, dan ga je de nieuwe huur betalen.

Je kunt ook met een stadsvernieuwingsurgentie via Woningnet naar een andere woning in Amsterdam. Dan wordt ook gekeken of de woning passend is, en ga je een nieuwe huurprijs betalen.

 

Wisselwoning en verhuiskostenvergoeding

Tijdens de renovatie ga je naar een wisselwoning als je wilt terugkeren in je gerenoveerde woning. Je kunt ook direct naar een woning in de Van der Pekbuurt die al gerenoveerd is, of je kunt via Woningnet zoeken naar een woning in een andere buurt. Hoe het precies gaat lopen voor het lichtgroene en donkerblauwe blok is nog niet vastgesteld, maar tot nu toe verliep het ongeveer zo, zoals in het sociaal plan voor het gele blok is te lezen.

Voor een wisselwoning krijg je op een gegeven moment een voorstel van Ymere. Dat gebeurt ongeveer een jaar voor de renovatie. De wisselwoning die Ymere aanbiedt zal zoveel mogelijk lijken op je huidige huis (oppervlakte, aantal kamers). De wisselwoning is volledig gestoffeerd (vloerbedekking, behang, gordijnen). Je mag de wisselwoning afwijzen, dan krijg je een andere voorgesteld. Je kunt ook in een heel ander stadsdeel in een wisselwoning gaan wonen. Als je dat graag wilt.

Ymere meld je ook aan bij Woningnet. Dat gebeurt ongeveer een jaar voor de renovatie. Met de stadsvernieuwingsurgentie kun je dan zoeken en heb je voorrang op woningen. Het kan zijn dat je meer moet gaan betalen omdat je bijvoorbeeld een groter huis uitkiest in verhouding met je gezinssamenstelling. Let wel op dat het tegenwoordig met een urgentie niet makkelijk is om een goede woning te vinden, doordat de huurwoningmarkt zo op slot zit. Dus die urgentie is geen gouden ticket.

De verhuiskostenvergoeding is (prijspeil 2023) €7.165,-. Die krijg je in twee delen. Het eerste deel als je verhuist naar de wisselwoning en het tweede deel als je weer naar je nieuwe woning gaat.

Zie voor een uitgebreidere uitleg van Ymere het sociaal plan dat voor het gele blok is opgesteld, Hoofdstuk 4 verhuiskeuzes pagina 19, 20, 21, 22, 23 en 24.

 

De verbouwingsplannen

Anders dan bij de renovatie in het zuidelijk deel, waar de hele binnenkant van de woning werd vernieuwd, gaat de aannemer bij het Groene en Blauwe blok per huis en blok kijken welke onderdelen van een woning behouden kunnen blijven. Bijvoorbeeld een deel van de zolder, of het balkon.

Inmiddels weten we uit het proefblok aan de Hagedoornweg dat Ymere ook opdracht heeft gegeven om de 100 jaar oude trap en de vloeren te behouden. De vloer tussen de beneden- en bovenwoning krijgt een isolerende laag. In de Gentiaanbuurt zijn bij de renovatie de vloeren ook behouden en van een isolatielaag voorzien. Maar daar zouden klachten over gehorigheid inmiddels tot burenruzies leiden.

In de plannen van de aannemer wordt de isolatie voor de buitenmuren aan de binnenkant geplaatst en is die 17 cm dik. Je huis wordt dus (afhankelijk van het aantal buitenmuren) 2×17=34 cm kleiner.

 

Bajonetwoning

Als je een bajonetwoning hebt (een benedenwoning met een slaapkamer op de eerste verdieping), dan kan die na de renovatie terugkomen. Maar Ymere heeft de voorkeur van niet. Want dan is de indeling van de bovenwoning logischer.

Omgekeerd kan het ook de je huidige bovenwoning groter wordt, als de bajonetkamer van de onderburen bij jouw huis wordt getrokken.

 

Belangrijk: ProjectCommissie

Bart Stuart van de Huurdersvereniging en Gerrit de Schiffart van stichting !Woon legden uit dat het heel belangrijk is om als bewoner in de projectcommissie (PC) te gaan meepraten.

Bij zo’n groot renovatieproject is de Overlegwet van toepassing. Daarin staat dat 70% van de bewoners akkoord moeten zijn met de kaderafspraken voor de renovatie.

Zo’n renovatie maak je als bewoner niet vaak mee, en bij zo’n presentatie door Ymere lijkt het allemaal vanzelf wel goed te komen.

Maar de bewoners van de blokken Geel en Paars merken dat er veel belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. Bij het Gele blok zijn bijvoorbeeld sommige bewoners minder tevreden over hoe de indeling van de huizen is geworden. De bewoners in de projectcommissie voor het Paarse blok hopen betere afspraken te maken.

Daarnaast is het van belang vinger aan de pols te houden over de renovatie, zie namelijk het artikel over de bezichting van een aantal woningen van het gele blok die als proef gerenoveerd zijn, ‘Grote twijfels bij de kwaliteit van de renovatie van de woningen van het gele cluster; Bezichtiging Startblok Hagedoornweg’.

 

Warmtenet

En de verwarming van je huis is natuurlijk een groot onderwerp. De huizen gaan van het gas af. Vattenfall wil graag de huizen op het warmtenet aansluiten. Wil je dat wel? De kosten lijken namelijk hoog en hoe duurzaam is het eigenlijk? Zijn er ook goede alternatieven? En als er voor gekozen wordt, hoe wordt die apparatuur en de buizen in je huis aangelegd?

 

Praat mee!

Dit is het moment waarin bepaald wordt hoe je huis er de komende tijd, misschien wel 50 jaar, uit gaat zien. Hoe het zal zijn om er te wonen. Belangrijk dus om de ontwikkelingen te volgen en mee te praten. Geef je op bij de Huurdersvereniging Van der Pekbuurt (info@vdpekbuurt.nl) en/of bij projectbegeleider Gerrit van !Woon (g.deschiffart@wooninfo.nl).

Bijlagen

plattegrond van de buurt met de kleuren

Sociaal Plan voor Geel

Het Algemene Plan

plattegronden voor Geel